Ryż zapiekany z truskawkami to pyszne danie na deser, kolację czy nawet obiad na słodko. Jeśli lubicie klasyczny ryż z truskawkami, to podajcie go w tej wersji – danie jest o wiele smaczniejsze, a do tego zapewnia uczucie sytości na długo.
Jak zrobić ryż zapiekany z truskawkami?
Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy ubić jajka na puszystszą masę, ugotować ryż, a następnie połączyć wszystkie składniki ze sobą, przełożyć do naczynia do zapiekania i włożyć do piekarnika na około 40 minut. Każdy powinien sobie z tym poradzić.
Składniki na ryż zapiekany z truskawkami:
-
- 5 jajek (rozmiar M)
-
- 3 łyżki cukru
-
- 250 g twarogu (półtłusty)
-
- 100 g ryżu (dałam jaśminowy, może być biały czy basmati)
-
- opakowanie budyniu waniliowego (około 40 g)
-
- 400 g truskawek
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy proszek budyniowy, a potem po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy ryż i krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia składników. Truskawkom usuwamy szypułki, myjemy je i przekrawamy na ćwiartki. Dodajemy je do masy ryżowo-jajecznej i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wyrównujemy.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.
Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami:
Racuchy na jogurcie z truskawkami – bardzo prosty i szybki przepis
Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
Twarogowe placuszki z truskawkami
Kukurydziane naleśniki z truskawkami
Jagielnik na zimno z truskawkami
Zostaw odpowiedź