Dania główne

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni to bardzo prosty przepis na wegetariańskie danie, które można podać na obiad, ciepłą kolację czy podczas spotkania ze znajomymi. W sezonie zimowym mrożone warzywa są dobrym źródłem witamin, do tego są już pokrojone, więc szybko można je wykorzystać do różnych potraw.

Takie danie zawsze się udaje i nie nastręcza żadnych trudności, więc mogą je przygotować nawet osoby początkujące w kuchni. Może je podać jako samodzielne danie, albo dodatek do jakiegoś pieczonego mięsa. Dobrze też smakuje z sosem czosnkowym.

 

Składniki na szybkę roladę z ciasta francuskiego z warzywami z patelni (2 sztuki):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • około 800 g ulubionej mrożonki „Warzywa na patelnię” (dałam włoską, w skład której wchodzą: marchew, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy i seler)
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (można też użyć saszetki z przyprawami, dołączonej do mrożonki)
  • jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Mrożone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać je wodą. Gotowe warzywa przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto francuskie. Płat rozwijamy i przekrawamy wszerz na dwie równe części. Z obu stron ciasta nacinamy paski grubości ok. 2-3 cm, na głębokość około 1/3 powierzchni ciasta. Na środkowej części ciasta, która została nienacięta wykładamy ostudzony farsz. Zawijamy paski ciasta do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia i doklejamy. Ciasto smarujemy rozbełtanym za pomocą widelca jajkiem.

Roladki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół. Podajemy od razu po upieczeniu.

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

Zobacz inne przepisy z ciastem francuskim na słono:

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Pizza na cieście francuskim

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago