Dania główne

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni to bardzo prosty przepis na wegetariańskie danie, które można podać na obiad, ciepłą kolację czy podczas spotkania ze znajomymi. W sezonie zimowym mrożone warzywa są dobrym źródłem witamin, do tego są już pokrojone, więc szybko można je wykorzystać do różnych potraw.

Takie danie zawsze się udaje i nie nastręcza żadnych trudności, więc mogą je przygotować nawet osoby początkujące w kuchni. Może je podać jako samodzielne danie, albo dodatek do jakiegoś pieczonego mięsa. Dobrze też smakuje z sosem czosnkowym.

 

Składniki na szybkę roladę z ciasta francuskiego z warzywami z patelni (2 sztuki):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • około 800 g ulubionej mrożonki „Warzywa na patelnię” (dałam włoską, w skład której wchodzą: marchew, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy i seler)
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (można też użyć saszetki z przyprawami, dołączonej do mrożonki)
  • jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

Mrożone warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby można podlać je wodą. Gotowe warzywa przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto francuskie. Płat rozwijamy i przekrawamy wszerz na dwie równe części. Z obu stron ciasta nacinamy paski grubości ok. 2-3 cm, na głębokość około 1/3 powierzchni ciasta. Na środkowej części ciasta, która została nienacięta wykładamy ostudzony farsz. Zawijamy paski ciasta do środka na zakładkę, delikatnie dociskamy łączenia i doklejamy. Ciasto smarujemy rozbełtanym za pomocą widelca jajkiem.

Roladki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30 minut (do zarumienienia) w trybie góra-dół. Podajemy od razu po upieczeniu.

Szybka rolada z ciasta francuskiego z warzywami z patelni

Zobacz inne przepisy z ciastem francuskim na słono:

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Pizza na cieście francuskim

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim

Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago