Burrito do danie kuchni meksykańskiej, bardzo popularne również w Stanach Zjednoczonych. Moja wersja farszu przypomina właśnie burrito ze Stanów – w Meksyku burritos są małe i zawierają jeden lub dwa składniki.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- połowa papryczki chilli
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- 4 tortille
Przygotowanie
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Do cebuli dorzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy kukurydzę i fasolę. Na końcu dodajemy przecier i przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Farsz nakładamy na tortillę, którą zawijamy w kulon lub składamy w kopertę. Tortillę podsmażamy na suchej patelni grillowej lub na grillu.
Zostaw odpowiedź