Burrito

Burrito do danie kuchni meksykańskiej, bardzo popularne również w Stanach Zjednoczonych. Moja wersja farszu przypomina właśnie burrito ze Stanów – w Meksyku burritos są małe i zawierają jeden lub dwa składniki.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • połowa papryczki chilli
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • 4 tortille

Przygotowanie
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Do cebuli dorzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy kukurydzę i fasolę. Na końcu dodajemy przecier i przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Farsz nakładamy na tortillę, którą zawijamy w kulon lub składamy w kopertę. Tortillę podsmażamy na suchej patelni grillowej lub na grillu.

burrito