Cukinia w panierce z serem żółtym

Przepis na apetyczną przystawkę na ciepło.

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • ok 150 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie

Sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ketchupu

 

Przygotowanie
Cukinię kroimy w plastry grubości około centymetra. Panierujemy w rozbełtanych jajkach z dodatkiem ziół prowansalskich, następnie w bułce tartej. Plastry kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Na każdy kawałek cukini nakładamy plaster sera żółtego. Podajemy z sosem czosnkowym: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy razem z resztą składników.

cukinia_ser