Szybki jabłecznik kokosowy

Przepis na kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką. Kruche ciasta są dla mnie o tyle dobre, że zawsze wychodzą i świetnie smakują. Zamiast jabłek można użyć innych owoców.

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • szklanka wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

 

Przygotowanie
Z mąki, proszku do pieczenia, 5 żółtek, masła i pół szklanki cukru zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Blaszkę (21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a nim układamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka podprażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pół szklanki cukru, a na koniec łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, następnie układamy jabłka, a na wierzch masę kokosową.Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Gdy ciasto przestygnie można posypać cukrem pudrem.

jablecznik1