Przepis na kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką. Kruche ciasta są dla mnie o tyle dobre, że zawsze wychodzą i świetnie smakują. Zamiast jabłek można użyć innych owoców.
Składniki:
- 4 duże jabłka
- szklanka wiórek kokosowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Z mąki, proszku do pieczenia, 5 żółtek, masła i pół szklanki cukru zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Blaszkę (21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a nim układamy ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25 minut.
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka podprażamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pół szklanki cukru, a na koniec łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, następnie układamy jabłka, a na wierzch masę kokosową.Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Gdy ciasto przestygnie można posypać cukrem pudrem.
NIE MA TO JAK WYBORNY JABŁECZNIK…: ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJĘ TEGO CIASTA:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html