Nie mogłam nie wykorzystać sezonu na figi, kiedy można kupić te pyszne owoce w przyzwoitej cenie. Figi warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale również na wiele wartości odżywczych, które zawierają: witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są także bardzo bogate w sole mineralne: potas, wapń, magnez i fosfor.
U mnie na pierwszy ogień poszła tarta z figami i mieszanką śmietany, mozzarelli i serka twarogowego.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- duże jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- jajko
- ok 80 ml śmietany 30%
- kulka mozzarelli
- śmietankowy serek twarogowy
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 3 – 4 świeże figi
Przygotowanie
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem albo wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza foremka. Wykładamy nim formę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Mozzarellę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, serkiem twarogowym i śmietanką. Dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiamy garść do posypania tarty), doprawiamy solą i pieprzem.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy spód do tarty i pieczemy ok 20 – 25 minut, na lekko złotobrązowy kolor.
Na podpieczony spód wykładamy serowe nadzienie, na samą górę figi pokrojone w grube plastry.
Pieczemy przez kolejne 20 minut, aż środek się zetnie, a brzegi wyraźnie zarumienią. Tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i dajemy jej „odpocząć” kilka minut przed pokrojeniem.
Zostaw odpowiedź