Uwielbiam jeździć do lasu na grzyby, więc jesienią zawsze mamy jakieś potrawy z grzybami. Zazwyczaj robię sos grzybowy, jednak tym razem pomyślałam o jakiejś odmianie i zrobiłam tartę.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, przyprawy i żółtko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie kroimy grzyby, smażymy na maśle (można je również najpierw podgotować w osolonej wodzie), przyprawiamy. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dodajemy śmietankę i jeszcze przez chwilę dusimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę wylepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni dodajemy farsz grzybowy, posypujemy cebulką i startym serem żółtym. Zapiekamy kolejne 20 minut.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…