Uwielbiam jeździć do lasu na grzyby, więc jesienią zawsze mamy jakieś potrawy z grzybami. Zazwyczaj robię sos grzybowy, jednak tym razem pomyślałam o jakiejś odmianie i zrobiłam tartę.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, przyprawy i żółtko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie kroimy grzyby, smażymy na maśle (można je również najpierw podgotować w osolonej wodzie), przyprawiamy. Kiedy woda z grzybów wyparuje, dodajemy śmietankę i jeszcze przez chwilę dusimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę wylepiamy ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni dodajemy farsz grzybowy, posypujemy cebulką i startym serem żółtym. Zapiekamy kolejne 20 minut.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…