Zupa ogórkowa bez mięsa, ale za to z ziemniakami, to prosty i szybki przepis na pyszną domową zupę, którą można podać na obiad. Jest bardzo smaczna, lekko kwaśna i sycąca. Świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem.
Składniki na zupę ogórkową bez mięsa (3-4 porcje):
- 500 g ogórków kiszonych
- szklanka włoszczyzny (gotowa mrożonka lub pokrojone w słupki: marchew, seler, pietruszka)
- 500 g ziemniaków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 30%
- pół szklanki wody z ogórków (mniej lub więcej do smaku)
- łyżka masła
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- suszony majeranek, koper, lubczyk
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bulion wlewamy go garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy również włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
W tym czasie ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich reszta soku. Następnie ogórki dodajemy do zupy. Do zupy dodajemy również wodę pozostałą z ogórków, a także zioła i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec do zupy wlewamy śmietanę, mieszamy i wyłączamy palnik.
Garnek z zupą nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około 15 minut, aby smaki się „przegryzły”. Po tym czasie można podawać.
Zobacz inne przepisy na szybkie domowe zupy:
Prosta zalewajka z ziemniakami
Zupa ogórkowa z ryżem
Zupa fasolowa na kiełbasie
Tradycyjna zupa fasolowa – sprawdzony przepis
Kapuśniak na wędzonym kurczaku – przepis na domową zupę
Zostaw odpowiedź