Dzisiaj przepis na mini calzone, czyli drożdżowe pierożki z farszem pieczarkowo-oliwkowym podane z salsą pomidorową. Jest to pierwsza potrawa, którą przygotowałam z tunezyjską oliwą z oliwek “Riviere d’Or”, także w przepisie połączyłam kuchnię włoską, meksykańską i tunezyjską, co jednak nie spowodowało żadnej dysharmonii, potrawa jest bardzo smaczna. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • opakowanie drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 200 g czarnych oliwek
  • oregano
  • sól i pieprz
  • 220 g parmezanu lub innego twardego sera

Salsa:

  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • kolendra suszona
  • sól, pieprz czarny świeżo zmielony, pieprz cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • łyczka cukru

 

Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i suche drożdże. Do mąki wlewamy mleko i oliwę. Ciasto wyrabiamy przez około 5-10 minut. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h (najlepiej przykryte ściereczką w ciepłym miejscu). W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiamy o wystygnięcia. Oliwki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce. Składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Następnie wykrawamy szklanką koła, do każdego nakładamy farsz i lepimy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy salsę. Pomidory spażamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Składniki łączymy, następnie salsę przyprawiamy, polewamy oliwą i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Nakładamy do małych miseczek.

 

Kilka słów o oliwie z oliwek “Riviere d’Or”

Opis produktu:
Jest to oliwa wykonana z oliwek najwyższej jakości, rosnących w gajach oliwnych położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji, jest otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno, w celu zachowania naturalnego aromatycznego charakteru.

Moja opinia:
Mogę potwierdzić, że oliwa jest dobrej jakości. Ma intensywny smak oraz zapach, dzięki czemu stanowi idealne uzupełnienie różnego rodzaju potraw. Ponadto jej cena jest niska w porównaniu z oliwami z oliwek extra virgine innych firm.

Uwaga!
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy z firmą Tunispol promocję.
Każdy, kto zamówi oliwę w Sklepie Internetowym otrzyma rabat wysokości 10 %. Wystarczy wpisać przy zamówieniu kod: EPK10

 

 

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Pierożki wyglądają smakowicie, muszę je zrobić.
    Ja kupiłam tę oliwę bez rabatu :( ale jest bardzo smaczna :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago