Ostatnio dynia często gości u mnie na stole, ale nie ma co się dziwić, w końcu mamy jesień. Tym razem z dyni zrobiłam ragoût, czyli mówiąc inaczej gulasz z białym sosem ze schabem i dynią. Potrawę podałam z ryżem.
Składniki:
- 300 g schabu bez kości
- pół dyni Hokkaido
- cebula
- 180 ml śmietany 18 %
- półtora szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- słodka i ostra papryka, majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni na złoty kolor, dodajemy pokrojoną cebulę, kiedy ona również się zezłoci, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Dynię dodajemy na patelnię, kiedy schab zrobi się miękki. Doprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywo zmięknie. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i sos gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Pyszne 🙂 Uwielbiam dynię.