Ostatnio nieopatrznie nabyłam bakłażana w większej ilości, więc trzeba było coś z nim zrobić. Dla mnie najszybszym i najsmaczniejszym sposobem na bakłażana, jest nafaszerowanie go czymś – tym razem było to mięso mielone, szuszone pomidory i pieczarki.
Przy okazji pragnę zaprezentować jeden z produktów, który dzięki uprzejmości sklepu EMAKO mogłam przetestować – Wielofunkcyjną tarkę MULTI – 6 w 1.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 100 g suszonych pomidorów
- tymianek, oregano, estragon
- sól, pieprz,
- jajko
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy z nich miąższ. Posypujemy solą. Pieczarki oczyszczamy (najlepiej nie pod wodą, a za pomocą ręcznika papierowego), kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich sok. Odstawiamy do wystygnięcia. Pomidory kroimy w kostkę. Mięso mielone, pomidory i pieczarki łączymy ze sobą, dodajemy jajko, zioła i przyprawy. Farsz mieszamy i napełniamy nim bakłażany, które umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez ok 40 min w temp 180 stopni, po tym czasie posypujemy je startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 10 min.
Wielofunkcyjna tarka MULTI – 6 w 1
PARAMETRY
wymiary tarki: | długość: 31 cm, szerokość: 13 cm, wysokość: 5 cm |
wymiary wkładek: | długość: 12,7 cm, szerokość: 5,4 cm |
materiał: | stal nierdzewna + PP |
OPIS PRODUKTU
Wielofunkcyjna tarka sprawdzi się w każdej kuchni. Znajdzie swoje zastosowanie m. in. podczas krojenia warzyw lub owoców na drobne plastry, ścierania żółtego sera na paski, jak również wielu innych prac kuchennych związanych z przygotowywaniem posiłków. Wyposażona w 4 wymienne ostrza z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz zbiornik do wygodnego przechowywania przygotowanych artykułów spożywczych. Specjalna konstrukcja pozwala oszczędzić miejsce. Prosta i wygodna w obsłudze. Zawiera antypoślizgowe podkładki zapobiegające przesuwaniu po blacie kuchennym.
MOJA OPINIA:
Tartka jest niezastąpiona dla osób, które podobnie jak ja, kaleczą sobie palce podczas używania tarek tradycyjnych. Dzięki uchwytowi z tłokiem, do którego przytwierdzamy produkty, palce są już bezpieczne, ponadto ścieranie staje się szybsze i mniej męczące. Jedynym mankamentem jest fakt, że produkt musi być określonej wielkości, inaczej tarcie za pomocą uchwytu jest niemożliwe.
Tarka posiada komplet ostrzy, które najczęściej wykorzystuje się w kuchni: do cięcia w plasterki, w paski oraz dwa do tarcia produktów spożywczych.
Dzięki zbiornikowi na startą żywność unikamy bałaganu w kuchni, ponadto tarka jest łatwa w czyszczeniu (jednak nie można jej myć w zmywarce).
Ja najczęściej używam jej do krojenia serów, wędlin czy warzyw w plasterki, gdyż dzięki tarce plastry wychodzą równe i cienkie, co zawsze nastręczało mi trudności przy krojeniu nożem.
Ogólnie polecam produkt.
Wygląda pysznie 😀
Uwielbiam takie dania!!!