Ciasto intensywnie cytrynowe

Uwielbiam ciasta cytrynowe – kwaśne i jednocześnie słodkie. Oczywiście zrobiłam je na biszkopcie, jest to ciasto, które najlepiej mi wychodzi. Do tego moja ulubiona masa budyniowa i powstało ciasto, któremu nie mogłam się oprzeć 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 4 cytryn

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • sok wyciśnięty z 4 dużych cytryn
  • 1 ½ szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru (180 g)
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • galaretka cytrynowa

Przygotowanie
Cytryny sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy z nich sok. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.
Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet i dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotowujemy. W ½ szklanki wody rozpuszczamy budynie. Do gotującej się wody wlewamy budynie, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń.
Masą budyniową przekładamy biszkopta (zostawiamy sobie kilka łyżek masy na wierzch). Na posmarowany cienką warstwą masy wierz wylewamy tężejącą galaretkę.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago