Jest to przepis na fińską potrawę bożonarodzeniową. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa “rassoł” (“рассол” – posolony, solony) Postawą sałatki są buraki i gotowane warzywa. Można dodać do niej jeszcze marynowanego śledzia, co pewnie kiedyś jeszcze wypróbuję.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie
Buraki, ziemniak i marchewki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników również kroimy w kostkę. Łączymy je ze sobą, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: śmietankę lekko ubijamy, dodajemy ocet i przyprawy. Mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła. Sos podajemy osobno.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…