Jest to przepis na fińską potrawę bożonarodzeniową. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa “rassoł” (“рассол” – posolony, solony) Postawą sałatki są buraki i gotowane warzywa. Można dodać do niej jeszcze marynowanego śledzia, co pewnie kiedyś jeszcze wypróbuję.
Składniki:
Sos:
Przygotowanie
Buraki, ziemniak i marchewki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników również kroimy w kostkę. Łączymy je ze sobą, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: śmietankę lekko ubijamy, dodajemy ocet i przyprawy. Mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła. Sos podajemy osobno.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…