Gotowane jajka w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym to idealny sposób na szybki i tani obiad. Zazwyczaj robię jajka w sosie chrzanowym i bardzo mi smakują. Tym razem spróbowałam z musztardą i curry i również były smaczne. Dodałam musztardę rosyjską i pieprz cayenne, więc sos wyszedł dość ostry, jeśli wolicie łagodniejszy smak lepiej wykorzystać inny rodzaj musztardy, chociażby sarepską.
Składniki:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- łyżeczka curry w proszku
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- pęczek szczypiorku
- 5 jajek
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, curry, sól i pieprz. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Co za zbieg okoliczności 🙂 Podałam przepis na niemal identyczne jajka TUTAJ: http://posadzoneizjedzone.blogspot.com/2014/10/jajka-w-sosie-musztardowym-z-curry.html
Jak widać połączenie musztardy i curry to dobre połączenie 😉