Jajka w sosie musztardowym
Gotowane jajka w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym to idealny sposób na szybki i tani obiad. Zazwyczaj robię jajka w sosie chrzanowym i bardzo mi smakują. Tym razem spróbowałam z musztardą i curry i również były smaczne. Dodałam musztardę rosyjską i pieprz cayenne, więc sos wyszedł dość ostry, jeśli wolicie łagodniejszy smak lepiej wykorzystać inny rodzaj musztardy, chociażby sarepską.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, curry, sól i pieprz. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Co za zbieg okoliczności :) Podałam przepis na niemal identyczne jajka TUTAJ: http://posadzoneizjedzone.blogspot.com/2014/10/jajka-w-sosie-musztardowym-z-curry.html
Jak widać połączenie musztardy i curry to dobre połączenie ;)