Miało być spaghetti, ale zabrakło makaronu, więc ugotowałam penne (poszło szybciej niż pójście do sklepu po spaghetti :P) Uwielbiam makarony w sosie śmietanowym, lubię cykorię i krewetki, więc ta potrawa nie mogła mi nie smakować.
Składniki:
Przygotowanie
Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, następnie rozmrożone krewetki. Kiedy krewetki nam się przyrumienią, dodajemy posiekaną cykorię i chwilkę przysmażamy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na delikatnym ogniu aż sos się zagęści. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i dusimy jeszcze chwilę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
zachęcamy do zgłoszenia przepisu do akcji makarony świata na zBLOGowanych. W akcji mnóstwo nagród do wygrania!