Przepis na skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej. Do tej pory w taki sposób przygotowywałam rybę, ale pomyślałam sobie, że kurczak również może dobrze smakować podany w ten sposób. I nie pomyliłam się 😉 Zalewa ma delikatny smak, gdyż dodaję raczej niewielką ilość octu, nie lubię kiedy potrawa jest mocno kwaśna.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 i 1/2 l bulionu (może być z kostek rosołowych)
- 2 jajka
- bułka tarta
- 2 cebule
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 3/4 szklanki octu
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek cukru
- kilka ziaren jałowca
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie
Skrzydełka płuczemy, przekrawamy na trzy części, lotki wyrzucamy. Pozostałe części gotujemy pół godziny w bulionie. Następnie odcedzamy je i zostawiamy do przestygnięcia. Potem skrzydełka obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone skrzydełka układamy w dość głębokim naczyniu, przekładając plasterkami cebuli. Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy aż stanie się gorąca, ale nie zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do skrzydełek. Kiedy zalewa wystygnie, potrawę odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 h.
jestem w szoku…ale na pewno wypróbuję…..