Przepis na pomidorowe śledzie na słodko z rodzynkami. Mogą stanowić pyszną ciekawostkę na świątecznym stole. Ja lubię śledzie w każdej postaci i to słodko-słone zestawienie również mi bardzo smakuje. Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem, aby się „przegryzły”.
Składniki:
Przygotowanie
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Następnie odlewamy wodę i skrapiamy je sokiem z cytryny i znów odstawiamy na jakieś 3 godziny do lodówki.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, przecier i sos chili. Trzymamy na wolnym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sparzone i odcedzone rodzynki i przyprawy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Śledzie kroimy w paski i układamy warstwami w naczyniu na przemian z zalewą. Kiedy zalewa ostygnie, odstawiamy do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na tego śledzika :) Już nie mogę doczekać się Wigilii, kiedy będzie można bezkarnie opychać się nim!
http://www.sagneska.pl