Przepis na pomidorowe śledzie na słodko z rodzynkami. Mogą stanowić pyszną ciekawostkę na świątecznym stole. Ja lubię śledzie w każdej postaci i to słodko-słone zestawienie również mi bardzo smakuje. Śledzie najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem, aby się „przegryzły”.
Składniki:
Przygotowanie
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Następnie odlewamy wodę i skrapiamy je sokiem z cytryny i znów odstawiamy na jakieś 3 godziny do lodówki.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy 10 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, przecier i sos chili. Trzymamy na wolnym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sparzone i odcedzone rodzynki i przyprawy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Śledzie kroimy w paski i układamy warstwami w naczyniu na przemian z zalewą. Kiedy zalewa ostygnie, odstawiamy do lodówki.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na tego śledzika :) Już nie mogę doczekać się Wigilii, kiedy będzie można bezkarnie opychać się nim!
http://www.sagneska.pl