Przepis na pyszne i błyskawiczne w wykonaniu ciasteczka z płatkami owsianymi, rodzynkami i cynamonem. Idealne do podgryzania na leniwe niedzielne popołudnie z książką.
Składniki:
- pół kostki miękkiego masła (lub margaryny)
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 garście rodzynek (dałam zielone)
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego cukier i ucieramy ponownie. Następnie, nadal ucierając, dodajemy jajka, po czym resztę składników (oprócz rodzynek) i wszystko razem dobrze miksujemy, aż uzyskamy gęstą, klejącą masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Z masy formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 C.
Zostaw odpowiedź