Od niedawna jestem na diecie, więc nie powinnam jeść słodyczy. Za bardzo jednak je lubię, żebym mogła z nich zrezygnować 😛 Postanowiłam więc zrobić ciasto nieco bardziej dietetyczne niż zazwyczaj. Dietetyczne ciasto wyszło bardzo smaczne i nie sądzę żebym od niego przytyła. Żeby było bardziej dietetyczne zastosujcie zamiast zwykłego cukru ksylitol (cukier brzozowy) – ma dwukrotnie mniej kalorii a jest tak samo słodki. Niestety nie wszędzie można go dostać i cena też nie jest rewelacyjna.
Składniki:
Spód:
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 280 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu
Warstwa budyniowa:
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu
- 0,5 l mleka 1,5%
Mus:
- 250 g truskawek mrożonych
- 3 łyżki żelatyny
- 350 ml wody
- 3 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu
Przygotowanie
Składniki na spód wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (upiekłam w tortownicy o średnicy 25 cm). Ciasto pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni.
W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek i szybko mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki rozmrażamy i miksujemy. Dodajemy do nich cukier i wodę. Odlewamy ok pół szklanki powstałego musu, podgrzewamy go (ale nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w nim żelatynę, cały czas mieszając. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty musu i dokładnie mieszamy. Kiedy mus ostygnie, przelewamy go na ostudzoną masę budyniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dietetyczne ciasto dobrze stężało.
Super pomysł a jaka średnica?
Średnica to 25 cm 😉
Wygląda przepysznie, po prostu palce lizać 🙂 Szybkie danie na niedzielna kawę 🙂
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Budyn chyba ma mąkę….
Są też budynie bezglutenowe.