Ciasto z masą budyniową i musem truskawkowym bez mąki – dietetyczne ciasto (192 kcal)

dietetyczne ciasto
dietetyczne ciasto

Od niedawna jestem na diecie, więc nie powinnam jeść słodyczy. Za bardzo jednak je lubię, żebym mogła z nich zrezygnować 😛 Postanowiłam więc zrobić ciasto nieco bardziej dietetyczne niż zazwyczaj. Dietetyczne ciasto wyszło bardzo smaczne i nie sądzę żebym od niego przytyła. Żeby było bardziej dietetyczne zastosujcie zamiast zwykłego cukru ksylitol (cukier brzozowy) – ma dwukrotnie mniej kalorii a jest tak samo słodki. Niestety nie wszędzie można go dostać i cena też nie jest rewelacyjna.

Składniki:

Spód:

  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 280 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu

Warstwa budyniowa:

  • 2 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu
  • 0,5 l mleka 1,5%

Mus:

  • 250 g truskawek mrożonych
  • 3 łyżki żelatyny
  • 350 ml wody
  • 3 łyżki cukru/erytrytolu/ksylitolu

Przygotowanie

Składniki na spód wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (upiekłam w tortownicy o średnicy 25 cm). Ciasto pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni.
W 200 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek i szybko mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki rozmrażamy i miksujemy. Dodajemy do nich cukier i wodę. Odlewamy ok pół szklanki powstałego musu, podgrzewamy go (ale nie zagotowujemy) i rozpuszczamy w nim żelatynę, cały czas mieszając. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty musu i dokładnie mieszamy. Kiedy mus ostygnie, przelewamy go na ostudzoną masę budyniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dietetyczne ciasto dobrze stężało.

ciasto_mus_otreby