Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal)

Przepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą.

Składniki:

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g płatków owsianych górskich
  • łyżka oleju
  • kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz

Przygotowanie
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie się „rozsypywać”. Jeśli nie wchłonie całej wody to ją odcedzamy i odciskamy kiedy wystygnie. W tym czasie cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Warzywa podlewamy pół szklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 C przez 30-40 minut.

pasztet_soczewica