Kruche trójkąciki z pieczarkami i serem żółtym (346 kcal)

Te trójkąciki z kruchym ciastem twarogowym są bardzo smaczne, zwłaszcza na drugi dzień od upieczenia. Choć ja zjadłam je i tak na ciepło, bo nie mogłam się doczekać.

Składniki (ok 12 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g twarogu (dałam chudy)
  • 250 g masła roślinnego
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzamy. Dodajemy starty ser i mieszamy. Mąki dokładnie mieszamy z rozgniecionym twarogiem. Margarynę stapiamy, schładzamy i dodajemy do ciasta. Dodajemy jajko i szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Stolnice podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku ok 10 cm. Na środek każdego z nich nakładamy po łyżce nadzienia i składamy w trójkąty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku w temp 180 stopni.

kruche_pieczarki