Pyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs.
Składniki (ok 4 porcje):
- pół główki kapusty pekińskiej
- marchew
- pół małej cukinii (100 g)
- pomarańcza
- łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy.
Zostaw odpowiedź