Przepis na pyszną, lekką sałatkę. Doskonale sprawdza się na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie.
Składniki na ok 4 porcje:
- duża pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- pół główki kapusty pekińskiej
- mały por
- ok 150 g oliwek zielonych
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
sos:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi i również odstawiamy na 10 minut. Pierś z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka. Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy odrobinę oliwy, na natłuszczoną stronę układamy pierś z kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki na pół. Ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem (mieszamy ze sobą jogurt, musztardę i przyprawy). Całość mieszamy.
Całość ma: 753 kcal
w tym: białko 63,2 g, tłuszcze 31,1 g, węglowodany 75,9 g, błonnik 21,3 g
Jedna porcja czyli 1/4 całości to 188 kcal.
Zostaw odpowiedź