Lekka, bezmięsna potrawa na obiad. Warzywa z patelni są pyszne i ślicznie, kolorowo wyglądają na talerzu.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- czerwona papryka
- spora marchew
- 2 cebule
- cukinia
- bazylia, zioła prowansalskie, papryka wędzona, czosnek granulowany
- 2 łyżki sezamu
- pęczek szczypiorku
- 100 ml wody
- sól morska, pieprz zielony
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę albo paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w plasterki, paprykę na kawałki, cukinię w kostkę wielkości ziemniaków. Cebulę i paprykę dodajemy do podsmażonych warzyw. Wlewamy wodę i chwilę podduszamy pod przykryciem, następnie dodajemy cukinię. Warzywa dusimy na małym ogniu aż wszystkie staną się miękkie. Pod koniec duszenia potrawę przyprawiamy i dodajemy sezam. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zostaw odpowiedź