Jeden z moich bardziej udanych pomysłów kulinarnych. Jeśli lubicie marchewkę, to musicie tego wypróbować. Jest to tradycyjne ciasto parzone przełożone masą z budyniu marchewkowego. W sumie nie wiem dlaczego się utarło, że krem do karpatki musi być biały, pomarańczowy też ślicznie wygląda 😉
Składniki:
Na ciasto:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
Masa:
- 2-3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 0,5 l soku z marchewki (najlepiej ten z sokowirówki, ale taki kupiony w sklepie też się nada)
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
- 120 g masła
Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, następnie wkładamy masło i zagotowujemy. Cały czas gotując na małym gazie, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku i szczyptę soli, cały czas miksując. Ciasto wykładamy na dużą blachę (moja ma 37×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy, aby było w miarę równe. Pieczemy w 200 C przez ok 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na dwie równe części.
Przygotowujemy budyń: do pół szklanki soku marchwiowego dodajemy mąki, sok z cytryny, jajko i cynamon. Mieszamy, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Resztę soku zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się soku wlewamy ten sok wymieszany z mąkami i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce letniego budyniu. Powstałą masę rozprowadzamy na jednej części ciasta i nakrywamy drugą. Odstawiamy na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.
Zostaw odpowiedź