Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc trzeba to wykorzystać 😉 Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok.
Składniki:
główka młodej kapusty
spora marchew
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Pyszna surówka, ja robię tak samo tylko dodaję sosik majonezowo-jogurtowy (1-2 łyżki majonezu z 1-2 łyżkami jigurtu, szczypta soli i pieprzu). Hmmm palce lizac i ślinka cieknie. Pozdrawiam