Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc trzeba to wykorzystać 😉 Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok.
Składniki:
główka młodej kapusty
spora marchew
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Pyszna surówka, ja robię tak samo tylko dodaję sosik majonezowo-jogurtowy (1-2 łyżki majonezu z 1-2 łyżkami jigurtu, szczypta soli i pieprzu). Hmmm palce lizac i ślinka cieknie. Pozdrawiam