Langosz – drożdżowy placek węgierski

Placki bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji, gdzie pełnią rolę fast-foodów. Najpopularniejsza jest wersja podania ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem, jednak można również go jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp.
Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często.

Składniki (na ok 6 średnich placków):

  • 3 średnie ziemniaki
  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Ja podałam je z rukolą, serem żółtym i sosem śmietanowym.

langosz