Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji

Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji
Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji

Odchudzony bigos to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Klasyczny bigos jest dość kaloryczny i tłusty, co może być wyzwaniem dla osób dbających o linię i mających problemy z trawieniem. Na szczęście istnieje sposób, by przygotować tę potrawę w lżejszej wersji, nie tracąc przy tym jej wyjątkowego smaku. Spróbuj wprowadzić kilka zmian i przekonaj się, że lżejszy bigos może smakować równie dobrze, jak tradycyjny!

W mojej rodzinie tak wszystkim zasmakował, że mam zamówienie, aby znowu przygotować go na święta!

Jak zrobić odchudzoną wersję bigosu?

Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i sposobie przygotowania. Zamiast tłustego mięsa, wybierz chude – np. indyka. Zamiast dużej ilości kiełbasy, dodaj niewielką ilość szynki lub chudej wędliny. Kapustę kiszoną przed dodaniem do garnka warto dokładnie opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji
Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji

 

Składniki na odchudzony bigos:

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 małą główka kapusty białej (około 1,5 kg)
  • 1 duże udo indyka (około 1,3 kg)
  • 400 g kiełbasy drobiowej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 średnie jabłka
  • 3 średnie cebule
  • około 15 sztuk suszonych śliwek
  • 180 ml passaty pomidorowej
  • 6 liści laurowych
  • pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 łyżki przyprawy do bigosu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym pokrój je w kostkę. Śliwki również pokrój na mniejsze kawałki.

Kapustę kiszoną odciśnij z wody i przełóż do garnka. Zalej ją zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli. Kapustę gotuj przez około 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją na sicie i odstaw do wystudzenia. Chłodną kapustę pokrój nożem na małe kawałki.

Białą kapustę pokrój drobno nożem lub na szatkownicy do warzyw. Przełóż ją do dużego garnka. Wlej 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, kilka liści laurowych, ziaren pieprzu o ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Mięso z udźca indyka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż straci różowy kolor. Mięso dodaj do gotującej się białej kapusty. Całość duś przez około 45 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli w tym czasie wyparuje całą woda, dolej jeszcze trochę.

Po tym czasie do gotującej się kapusty dodaj grzyby, śliwki, jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę i kiszoną kapustę. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, pilnując, aby bigos się nie przypalił.

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na patelni na złoty kolor. Składniki dodaj do bigosu. Wlej również passatę pomidorową, dodaj przyprawy do smaku. Gotuj jeszcze 20 minut.

Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji
Odchudzony bigos – klasyk w lżejszej wersji

 

Zobacz inne przepisy na bigos:

Bigos z kiszonej kapusty

Domowy tradycyjny bigos – w sam raz na Święta i inne okazje

Bigos z młodej kapusty – łatwy przepis na pyszny obiad

Chłopski bigos z cebuli – szybkie i pyszne danie na obiad

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej – prosty przepis