Odchudzony bigos to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Klasyczny bigos jest dość kaloryczny i tłusty, co może być wyzwaniem dla osób dbających o linię i mających problemy z trawieniem. Na szczęście istnieje sposób, by przygotować tę potrawę w lżejszej wersji, nie tracąc przy tym jej wyjątkowego smaku. Spróbuj wprowadzić kilka zmian i przekonaj się, że lżejszy bigos może smakować równie dobrze, jak tradycyjny!
W mojej rodzinie tak wszystkim zasmakował, że mam zamówienie, aby znowu przygotować go na święta!
Jak zrobić odchudzoną wersję bigosu?
Sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i sposobie przygotowania. Zamiast tłustego mięsa, wybierz chude – np. indyka. Zamiast dużej ilości kiełbasy, dodaj niewielką ilość szynki lub chudej wędliny. Kapustę kiszoną przed dodaniem do garnka warto dokładnie opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Składniki na odchudzony bigos:
- 750 g kapusty kiszonej
- 1 małą główka kapusty białej (około 1,5 kg)
- 1 duże udo indyka (około 1,3 kg)
- 400 g kiełbasy drobiowej
- 50 g grzybów suszonych
- 2 średnie jabłka
- 3 średnie cebule
- około 15 sztuk suszonych śliwek
- 180 ml passaty pomidorowej
- 6 liści laurowych
- pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 3 łyżki przyprawy do bigosu (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie
Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym pokrój je w kostkę. Śliwki również pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę kiszoną odciśnij z wody i przełóż do garnka. Zalej ją zimną wodą, dodaj pół łyżeczki soli. Kapustę gotuj przez około 30 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją na sicie i odstaw do wystudzenia. Chłodną kapustę pokrój nożem na małe kawałki.
Białą kapustę pokrój drobno nożem lub na szatkownicy do warzyw. Przełóż ją do dużego garnka. Wlej 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli, kilka liści laurowych, ziaren pieprzu o ziela angielskiego i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Mięso z udźca indyka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż, aż straci różowy kolor. Mięso dodaj do gotującej się białej kapusty. Całość duś przez około 45 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli w tym czasie wyparuje całą woda, dolej jeszcze trochę.
Po tym czasie do gotującej się kapusty dodaj grzyby, śliwki, jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę i kiszoną kapustę. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, pilnując, aby bigos się nie przypalił.
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Oba składniki podsmaż na patelni na złoty kolor. Składniki dodaj do bigosu. Wlej również passatę pomidorową, dodaj przyprawy do smaku. Gotuj jeszcze 20 minut.
Zostaw odpowiedź