Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal)

Lżejsza odsłona tradycyjnych kotletów mielonych. Do tego, jak dla mnie, o wiele smaczniejsza. Kotleciki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal.

Składniki (na ok 10 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 100 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka masła
  • pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona

Przygotowanie
Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy kotleciki wielkości mandarynki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok pół godziny.

kotlety_szpinak