Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki śmietany 18%
- półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka mąki
- słodka i ostra papryka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Zostaw odpowiedź