Przepis na pyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal.
Składniki (na 9 sztuk):
- 5 sporych ziemniaków
- ok 150-200 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera feta
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie.
Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli ok. 30 minut.
Zostaw odpowiedź