Pyszny i bardzo prosty sposób na pieczoną karkówkę, choć w tym przypadku kalorii lepiej nie liczyć 😉
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 2 cebule
- sól morska, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
- 3 łyżki majonezu (light)
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i obficie posypujemy przyprawami. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie smarujemy każdy plaster majonezem i układamy w worku do pieczenia. Do worka wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę, zawiązujemy i pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni. Ja 20 minut przed końcem pieczenia, przecinam worek i piekę karkówkę bez przykrycia, aby się ładnie zarumieniła.
Jak optymalnie zwiększyć czas pieczenia dla większej ilości plastrów np. 10-12