Zielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek.
Składniki:
- 2 duże garście listków jarmużu
- duży pęczek natki pietruszki
- awokado (Hass)
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 łyżki pestek słonecznika
- sól, pieprz
Przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka dni.
Pesto jest super, ostatnio robiłam hummus bazyliowy, jakby go połączyć z Twoim pesto to mogłoby wyjść coś super dobrego. Muszę spróbować. Pozdrawiam! 😉 http://vitraillight.blogspot.com/