To ciasto smakuje rewelacyjnie, trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek 😉 Włożyłam do niego truskawki, ale mogą to być inne owoce: jagody, jeżyny, brzoskwinie. Można również użyć jabłek, które najpierw kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Składniki (u mnie duża blaszka):
Ciasto
Ponadto
Przygotowanie
Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Dzielimy je na dwie części – 1/4 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę formujemy w kulę i wkładamy do lodówki. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w krążki gr ok 4 cm i wyklejamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania wsypujemy powoli cukier. Białka ubijamy na sztywno. Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone owoce, następnie bezę. Na nią ścieramy na grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15-20 min.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
pysznie wygląda
Użyła Pani blachy o jakich wymiarach?
26x22