Bułeczki z tego przepisu są pyszne, delikatne i mięciutkie. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Z podanych składników wychodzi osiem jagodzianek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1/2 szklanki mleka (120 ml)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

Jagodowe nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • białko do wysmarowania bułeczek

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto podsypujemy mąką. krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, aby powstał okrągły placek. Na jego środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiamy placki, dokładnie dociskając i rolujemy, aby powstał walec. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 200 C przez około 25 minut, aż lekko zbrązowieją.
Można je polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago