Polecam przepis na smaczną sałatkę z młodą cukinią, pomidorami i fasolą czerwoną. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie. 100 g sałatki to 90 kcal.
Składniki:
cukinia
kilka pomidorów suszonych
2 pomidory
puszka fasoli czerwonej
3 łyżki nasion słonecznika
2 garście oliwek zielonych
Sos:
3 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
4 listki świeżej bazylii
sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 min. Następnie odcedzamy na durszlaku i odstawiamy, aż ostygnie. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pomidory (suszone i zwykłe) kroimy w kostkę. Oliwki można pokroić w plasterki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Składniki na sos wkładamy do miski i miksujemy (albo drobno siekamy bazylię i czosnek). Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…