Przepis na pyszną, domową pizzę na grubym i puszystym cieście.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- szklanka wody
- łyżka oleju
- 30 g drożdży,
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
Dodatki:
- ser wędzony
- salami
- cebula
- oliwki
- kukurydza z puszki
Sos pomidorowy
- pomidor
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- bazylia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kosteczkę albo blendujemy z resztą składników na sos. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 42x25cm). Odstawiamy na 10 min, następnie podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.
Zostaw odpowiedź