Domowa pizza na grubym cieście

Przepis na pyszną, domową pizzę na grubym i puszystym cieście.

Składniki:

    • 3,5 szklanki mąki tortowej
    • szklanka wody
    • łyżka oleju
    • 30 g drożdży,
    • szczypta soli
    • łyżeczka cukru

Dodatki:

    • ser wędzony
    • salami
    • cebula
    • oliwki
    • kukurydza z puszki

Sos pomidorowy

  • pomidor
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i kroimy w drobną kosteczkę albo blendujemy z resztą składników na sos. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wym. 42x25cm). Odstawiamy na 10 min, następnie podpiekamy je w nagrzanym do 180 C piekarniku ok 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy resztę składników. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

pizza_ciasto