Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku.
Składniki:
Ciasto
Farsz
Dodatkowo
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, zioła, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowujemy sos: pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wybieramy nasiona. Resztę pomidora miksujemy z czosnkiem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 min.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…