Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku.
Składniki:
Ciasto
Farsz
Dodatkowo
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, zioła, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowujemy sos: pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wybieramy nasiona. Resztę pomidora miksujemy z czosnkiem i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty gr ok 3 mm, o krótkim boku troszkę większym niż plastry salami, a długim dwa razy dłuższym. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na jednym brzegu układamy po plasterku sera żółtego i salami. Ciasto zginamy w połowie i zlepiamy brzegi (robię to dociskając brzegi widelcem). Kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 min.
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…