Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao.

Składniki:

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży świeżychDodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • 250 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka cukru

Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, przestudzone masło i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok 35 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago