Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao.

Składniki:

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży świeżychDodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • 250 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka cukru

Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, przestudzone masło i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aż stanie się gęsty. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy ok 35 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago