Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g ziemniaków
- spora cebula
- 50 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Dodatki:
- 200 g kiełbasy
- pomidor
- garść oliwek
- 100 g sera żółtego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy na niego kiełbasę, pomidora i oliwki pokrojone w plasterki. Jogurt mieszamy z serem żółtym i przyprawami. Sos równomiernie rozprowadzamy na placku. Zapiekamy jeszcze 20-25 minut, aż sos się ładnie zezłoci.
Świetny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
Słaby przepis placek mokry nie da się pokroić jedna wielka klucha z tego wyszła
Może coś było źle zrobione, jak widać u mnie klucha nie wyszła 😉 ale placek owszem, będzie dość wilgotny.