Ciasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
-
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 100 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- duże jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa sernikowa
- 800 g jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jajka
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie
Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około godzinę.
Ile wazy budyn bez cukru?
To nie ma znaczenia ile waży. Kupujemy standardowy budyń na pół litra mleka.
Prosze Pani,ja moge kupic budyn w Holandii,gdzie mieszkam od lat 40-u i obecnych standardow w Polsce nie znam. Czy teraz rozumie Pani dlaczego pytam?
To tym bardziej ciężko podać dokładnie wagę takiego budyniu, bo nie wiem czy nie różni się składem od polskiego. Tak jak pisałam, proszę wziąć porcję jak na 1 l mleka.