Tacos śniadaniowe

Tacos to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Najczęściej robi się je z mięsa wołowego, pomidorów, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Ja wykorzystałam kukurydziane łódeczki do wersji z śniadaniowej z jajkiem gotowanym na twardo.

Składniki (ok 6 muszelek):

  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 80 gram mąki pszennej
  • 120 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 4 jajka
  • kilka liści sałaty
  • 150 g sera żółtego
  • pomidor
  • pół cebuli czerwonej
  • garść cebulki marynowanej

Przygotowanie
Mąki mieszamy z solą w misce, dodajemy olej i wodę. Szybko wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na około 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielimy ciasto na 6 kul. Każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Jeśli nie wyjdą idealne krążki, można je wyciąć za pomocą małego talerzyka. Krążki smażymy na suchej patelni około 2 minut z każdej strony. W czasie smażenia widelcem nakłuwamy powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażone krążki zwijamy na pół na wałku i zostawiamy do ostygnięcia, aby zachowały ładny kształt. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce, pomidora i cebulę kroimy w półplasterki. Sałatą wyścielamy muszelki i nakładamy resztę składników. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem.

tacos