Ciasto jest bardzo pyszne i bardzo słodkie 😉 Polecam ten przepis, nie pożałujecie.
Składniki:
Biszkopt:
Prażony słonecznik:
Krem:
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Na rozgrzanej patelni delikatnie podprażamy na sucho słonecznik, następnie przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik, mieszamy i podsmażamy do zrumienienia uważając, aby całości nie przypalić. Następnie przekładamy do plastikowej miseczki (słonecznik stanie się twardy, więc używamy naczynia z którego go łatwo zeskrobiemy) i odstawiamy do wystudzenia.
2/3 mleka zagotowujemy. Do reszty wsypujemy broszek budyniowy i mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy dopóki nie stanie się gęsty. Budyń studzimy. Następnie masło miksujemy na gładką masę, dodając po łyżce zimnego budyniu, 2/3 masy kajmakowej i 2/3 słonecznika.
Masę wykładamy na spodni blat ciasta, na nim układamy drugi blat. Resztę masy kajmakowej rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy resztą słonecznika. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
View Comments
ciasto przepyszne, łatwe do wykonania, wyszło za pierwszym razem. Jest słodkie ale w smaku wyśmienite:)
Zapomniała Pani napisać o kakao w biszkopcie, ale to nic dodałam w porę razem z mąką i proszkiem do pieczenia.Właśnie się piecze,Wygląda wyśmienicie na zdjęciu i naprawdę prosty w przygotowaniu,dlatego wybrałam z wielu innych ciast!Pozdrawiam.