Ciasto jest bardzo pyszne i bardzo słodkie 😉 Polecam ten przepis, nie pożałujecie.

Składniki:

Biszkopt:

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka octu
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:

  • 200 g pestek słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Krem:

  • puszka kajmaku (dałam masę krówkową o smaku waniliowym 500 g)
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
Na rozgrzanej patelni delikatnie podprażamy na sucho słonecznik, następnie przekładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik, mieszamy i podsmażamy do zrumienienia uważając, aby całości nie przypalić. Następnie przekładamy do plastikowej miseczki (słonecznik stanie się twardy, więc używamy naczynia z którego go łatwo zeskrobiemy) i odstawiamy do wystudzenia.
2/3 mleka zagotowujemy. Do reszty wsypujemy broszek budyniowy i mąkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy dopóki nie stanie się gęsty. Budyń studzimy. Następnie masło miksujemy na gładką masę, dodając po łyżce zimnego budyniu, 2/3 masy kajmakowej i 2/3 słonecznika.
Masę wykładamy na spodni blat ciasta, na nim układamy drugi blat. Resztę masy kajmakowej rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy resztą słonecznika. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • ciasto przepyszne, łatwe do wykonania, wyszło za pierwszym razem. Jest słodkie ale w smaku wyśmienite:)

  • Zapomniała Pani napisać o kakao w biszkopcie, ale to nic dodałam w porę razem z mąką i proszkiem do pieczenia.Właśnie się piecze,Wygląda wyśmienicie na zdjęciu i naprawdę prosty w przygotowaniu,dlatego wybrałam z wielu innych ciast!Pozdrawiam.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

3 dni ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

5 dni ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

1 tydzień ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 tygodnie ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

3 tygodnie ago