Czebureki z pieczarkami

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • łyżka spirytusu lub octu
  • pół łyżeczki soliFarsz:
  • ok. 450 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto.

czebureki