Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- łyżka oleju
- łyżka spirytusu lub octu
- pół łyżeczki soliFarsz:
- ok. 450 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto.
Wygląda fantastycznie.