Lekkie, warzywne placuszki (70 kcal)

Pyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal.

Składniki (ok 9 sztuk):

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • cebula
  • ćwiartka selera
  • jajko
  • łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych
  • łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione)
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub oliwy

Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Wkładamy je do jednej miski, dodajemy resztę składników (prócz oleju). Mieszamy.  Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy je i pieczemy jeszcze ok 15 min.

placki_warzywa