Pyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal.
Składniki (ok 9 sztuk):
- 6 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- cebula
- ćwiartka selera
- jajko
- łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych
- łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione)
- sól, pieprz
- łyżka oleju lub oliwy
Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Wkładamy je do jednej miski, dodajemy resztę składników (prócz oleju). Mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy je i pieczemy jeszcze ok 15 min.
Placuszki? Super! Kochamy wszelakie juz od dawna!
🙂