Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Pyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach.

Składniki:

  • ok 300 g herbatników
  • puszka brzoskwiń
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie
W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło miksujemy, dodając do niego po łyżce masy budyniowej. Wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy brzoskwinie i mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago