Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego.
Składniki:
Gulasz:
- 250 g schabu
- 2 cebule
- pętko kiełbasy
- czerwona papryka
- zielona papryka
- pół puszki pomidorów krojonych
- 300 ml bulionu
- łyżka mąki kukurydzianej
- papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól
Puree:
- 5 sporych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 150 g sera żółtego
- 1/4 szklanki mleka
- sól
Przygotowanie
Przygotowujemy gulasz: schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut.
Zostaw odpowiedź