Gulasz pod ziemniaczaną kołderką

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego.

Składniki:

Gulasz:

  • 250 g schabu
  • 2 cebule
  • pętko kiełbasy
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • 300 ml bulionu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól

Puree:

  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera żółtego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól

Przygotowanie
Przygotowujemy gulasz: schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy puree i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut.

gulasz_zap