Ryba w cieście majonezowo-cytrynowym

Jeśli znudziła wam się ryba smażona w panierce z bułki tartej, polecam wypróbowanie tego ciasta do panierowania.


Składniki:

  • 0,5 kg filetów rybnych
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki mleka
  • sok i skórka otarta z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Filety rybne posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy obie mąki, majonez, cytrynę i mleko. Mieszamy. Rybę panierujemy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

ryba_ciasto