Pyszna, domowa zupa z ogórkami kiszonymi i ryżem. Szybka i wymaganie niewiele pracy.
Składniki:
- 7-8 ogórków kiszonych
- kawałek selera
- pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 100 g ryżu
- liść laurowy, ziele angielskiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Do garnka wlewamy ok 1,5 l wody. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy por (w całości) i dosypujemy ryż. Zupę gotujemy ok 20 minut na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy ogórki starte na tarce o grubych oczkach wraz z wodą z ogórków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy 5 minut i dodajemy śmietanę zaprawioną wcześniej odrobiną zupy. Zupę mieszamy i wyłączamy ogień.
pyszna, szybka i niedroga 🙂 dla efektu dodałam do swoich ogórków super ogórki kwaszone z Gomaru, szkoda tak niskiej oceny 🙁 przepis jest przedni, nie każdy potrafi ją zrobić
Bardzo prosta, sycąca i pyszna. Najlepszy przepis !